flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Аліменти на дитину. Коротко про головне

31 серпня 2017, 16:16

 

 

Аліменти на дитину. Коротко про головне

З того часу, як у вас з’явиться хоча б одна дитина, ваше життя зміниться докорінно. І справа не лише у «виростити-вибавити»: у кожного з батьків до повноліття сина чи доньки є певні обов’язки. Проте часто трапляється так, що в силу певних обставин дитина проживає з одним із батьків, хоча офіційно пара може бути навіть не розлучена. Тоді йдеться мова про аліменти – обов’язок утримання батьками своїх дітей.

Природно, що коли чоловік та жінка вирішують, щоб у їхньому житті з’явився ще один член сімї – малюк, то саме вони мають виростити його, оточити турботою, любов’ю та забезпечити усім необхідним. Проте часто, пара перестає бути парою, а діти раптом стають комусь «непотрібними». Або ж просто мама чи тато не проживають разом з дітьми, проте готові продовжувати виконувати свої батьківські обов’язки. Вимагати аліментів може той з батьків (або інший дорослий), з ким дитина проживає на законних підставах, а той, хто платить аліменти на неповнолітніх дітей має право вимагати підтвердження витрат грошей на дитину.

У випадку, коли батьки уміють і можуть домовлятися мирним шляхом, вони можуть таким способами вирішити проблему:

  • домовленість сторін (коли сторони в усному порядку домовляються про суму, час та періодичність сплати аліментів у добровільному порядку або ж укладають нотаріальний договір про утримання дитини/дітей);
  • набуття дитиною права власності на нерухоме майно ( якщо платник аліментів з дозволу органу опіки та піклування укладає та нотаріально посвідчує договір про припинення права на аліменти, а натомість передає дитині право власності на нерухоме майно);
  • подання заяви за місцем роботи платника аліментів (з проханням відраховувати щомісячно певну суму грошей на дитину по місцю роботи).

Проте дуже часто той, з ким проживає дитина залишається сам на сам з проблемами виховання та забезпечення дітей. Страшно, але після розлучення, чомусь деякі люди автоматично хочуть залишити в минулому не лише свою колишню половинку, а й дітей, фактично не просто уникають спілкування зі своїми дітьми, а й навіть не вважають за потрібне хоч якимось чином забезпечувати їхні потреби. У таких випадках матір чи батько або інший законний представник дитини мають право звернутися до суду. Наша Вам порада, перед візитом до суду, добре подумайте, яка саме сума коштів необхідна для утримання дитини та фінансові можливості платника аліментів. Прорахуйте, скільки Ви витрачаєте на харчування, ліки, одяг, спортивні секції дитини/дітей, бо від цього також буде залежати, скільки аліментів отримає Ваша дитина.

Сума аліментів визначається судом для кожного випадку окремо. На це впливають кілька факторів, таких, для прикладу як здоров’я дитини і платника аліментів, їхній матеріальний стан, чи є у платника аліментів інші діти, що не досягли повноліття або наявність на його утриманні інших непрацездатних членів сім’ї (батьки, діти, чоловік/дружина). 

Часто буває так, що «на папері» відповідач – це бідна людина, котра немає нічого, хоча в житті все зовсім по-іншому. В такому випадку той, з ким проживає дитина, або його адвокат мають надати суду докази фінансового забезпечення платника аліментів, які суд зможе взяти до уваги.

Навіть якщо Ви вчасно сплачуєте аліменти, це не звільняє Вас від обов’язку брати участь у вихованні дитини, а той, з ким проживає дитина, зобов’язаний не перешкоджати цьому. Часто буває так, що люди навмисно ухиляються від виконання батьківських обов’язків по вихованню дітей з метою, аби їх позбавили батьківських прав. Проте, згідно ст.166 ч.2 Сімейного Кодексу України особи, позбавлені батьківських прав, не звільняються від обов’язку щодо утримання дитини.

Наголошуємо, що аліменти є власністю дитини і витрачатись вони повинні за цільовим призначенням та враховувати інтереси дитини.

Не бійтеся відстоювати права та інтереси Ваших дітей. За необхідності, звертайтесь до суду, котрий орієнтований на захист прав дитини. За 7 місяців 2017 року до Хмільницького міськрайонного суду надійшло 104 заяви, що стосуються стягнення аліментів: у 100% розглянутих на сьогодні справ, позовні вимоги по стягненню аліментів були задоволені.

 Незважаючи на Ваші відносини з колишніми чоловіком чи дружиною, пам’ятайте, що діти назавжди залишаться Вашими дітьми і до досягнення їхнього повноліття саме Ви маєте зробити їх життя комфортним та забезпечити їх усім необхідним.

           

Прес-служба Хмільницького міськрайонного суду