flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

15 років позбавлення волі за умисне вбивство – вирок Хмільницького міськрайонного суду

03 вересня 2020, 15:05

15 років позбавлення волі за умисне вбивство – таким було рішення колегії суддів Хмільницького міськрайонного суду для 34-річного жителя Хмільника громадянина В.

Сторона обвинувачення у судових засіданнях навела обґрунтовані докази вини за частиною 1 статті 115 (умисне вбивство) та пунктами 9, 13 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (умисне вбивство з метою приховати інший злочин, вчинене особою, яка раніше вчинила умисне вбивство).

Історія злочину

У трьох чоловіків в одній компанії під час розпивання спиртних напоїв виник конфлікт – громадянин В. із товаришем кілька разів вдарили по обличчю свого знайомого Андрія Л., а потім, вийшовши на вулицю, знову продовжили бійку. У судових засіданнях було встановлено, що конфлікт надворі відбувся біля самої річки. Обвинувачений, розуміючи, що це може призвести до невідворотних наслідків для життя людини, завдав удар ногою у спину своєму знайомому, той не втримався і впав у воду. Смерть у нього настала через механічну асфіксію внаслідок утоплення, що доведено експертизою. І хоча обвинувачений так і не визнав свою вину та стверджував, що Андрій Л. сам поплив на середину річки, де втопився, на підставі показів свідків та інших доказів, суд прийшов до висновку, що у  громадянина В був непрямий умисел на вбивство Андрія Л. Повернувшись компанії у будинку співмешканки, про злочин не сказав, лише коли усі розійшлись, повідомив, що  «у річці тепер поплавок».

Коли знайшли тіло молодого чоловіка у р. Південний Буг, одна молода жінка із компанії – Тетяна М. – того вечора здогадалась, що трапилось, і сказала, що обов’язково розкаже матері вбитого і погрози на неї не діють. З показів свідків, так і не зрозуміло, чому знову пішла до свого вбивці Тетяна, адже до того вона вже переховувалась від нього у подруги.

Відомо, що вночі, після вживання спиртних напоїв, жінка знову нагадала громадянину В. про скоєний злочин та сказала, що мовчати не буде. Між ними виник конфлікт і обвинувачений, схопивши сокиру, обухом завдав своїй жертві удар по голові, а потім ще і ще.

Своїй співмешканці та товаришу, чоловік знову почав погрожувати і останні, за їхніми словами, у страху за свої життя, допомогли винести тіло Тетяни до річки та викинути його, а потім прибрати сліди крові у будинку.

Що вирішив суд?

 Чоловіка визнано винним у скоєнні злочинів, передбачених частиною 1 статті 115 Кримінального кодексу України та пунктів 9, 13 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України (це означає, що чоловік скоїв умисне вбивство, намагався приховати інший злочин та скоїв умисне вбивство, перед тим, скоївши аналогічний злочин). Обвинуваченому призначено остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 15 років.

Вирок ще не набрав законної сили і може бути оскаржений.

 

Прес-служба Хмільницького міськрайонного суду