flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Газета "Життєві Обрії" № 49 від 29.11.2013р.

29 листопада 2013, 09:38

 Законодавче регулювання допомоги при народженні дитини

 

Чинним законодавством нашої держави встановлено право кож­ної сім'ї, в якій народилася дитина, на отримання державної допомоги. Вона виплачується у розмірі, який залежить від того, яка по рахунку ди­тина у сім'ї - перша, друга, третя...

Матеріальну допомогу родині або одинокому з батьків признача­ють і виплачують при народженні живої дитини. Виплату матері­альної допомоги проводять також опікуну або піклувальнику при уси­новленні або встановленні опіки за рішенням суду.

Обов'язковими умовами для одержання виплат є подальший розвиток дитини і забезпечення догляду за нею особою, яка звер­тається за виплатою матеріальної допомоги при народженні дитини.

Якщо дитина народилася мерт­вою або померла, допомога не призначається. Якщо виплати вже були призначені та проводились, а дитина померла - виплати припи­няються.

Законом України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» перед­бачено, що звернутися за призна­ченням виплат необхідно не піз­ніше 12-ти календарних місяців після народження дитини або на­буттям чинності рішення суду про установлення опіки або піклування над дитиною.

Призначення і виплату матері­альної допомоги при народженні дитини проводить управління соці­ального захисту населення України - за місцем реєстрації або фактич­ного проживання. Щоб її отримува­ти, потрібно надати такі документи: паспорт або інший документ, що посвідчує особу; заяву про нара­хування та виплату матеріальної допомоги; копію свідоцтва про народження дитини; оригінал ви­писки з Державного реєстру актів цивільного стану про реєстрацію народження дитини або довідку для призначення допомоги, яка ви­дається виконавчим органом сіль­ської, селищної, міської (крім міст обласного значення) ради.

Виписку видають в РАГС, де ре­єстрували народження дитини Жінки, які є громадянками Укра­їни, але народили дитину за кордо­ном, надають виданий компетент­ним органом країни перебування і легалізований в установленому по­рядку в Україні документ, що засвід­чує народження дитини, якщо інше не встановлено міжнародними дого­ворами України; копію Рішення суду про усиновлення або встановлення опіки подають тільки опікуни або пі­клувальники; довідку про склад сім'ї, видану ЖЕКом або місцевою сіль­ською або селищною адміністраці­єю; копію свідоцтва про народження кожної дитини, яку включають при визначенні розміру допомоги.

Зверніть увагу! Копії свідоцтв про народження дітей подають сім'ї, в яких вже є діти (народжені або усиновлені);

1. Відомості про відкриття бан­ківського рахунку по соціальній програмі (соціальна картка).

У Законі України «Про державну допомогу сім'ям з дітьми» передба­чено, що допомога при народженні дитини надається у сумі:

на першу дитину - кратний 30-ти розмірам прожиткового мінімуму; на другу дитину - кратний 60-ти розмірам прожиткового мінімуму; на третю і кожну наступну дитину

-   кратний 120 розмірам прожитко­вого мінімуму.

Орієнтовний розмір матеріаль­них виплат при народженні дитини з 1 грудня 2013 року: перша дити­на - 30960 гривень; друга дитина

-   61920 гривень; третя дитина - 123840 гривень.

Опікуну допомога при наро­дженні дитини на кожну взяту під опіку дитину призначається в роз­мірі, установленому при народжен­ні першої дитини.

О.Ю. Гончарук-Аліфанова, суддя

Газета "Життєві Обрії" № 49 від 29.11.2013р.