flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Потурбуйтеся про безпеку своїх дітей

04 лютого 2019, 11:29


Діти – найдорожче, що мають дорослі. І такий неоціненний скарб потрібно ретельно оберігати. Аби не поповнити сумну статистику родин, де діти безвісти зникли або так чи інакше зазнали насильства, треба докласти максимум зусиль, щоб пояснити дитині, чому так важливо знати те, що з ними відбувається. Це найкращий спосіб захистити рідну кровинку від насильства. Ми пропонуємо Вашій увазі прості правила, котрі має знати кожна дитина по досягненні трирічного віку. Шість простих правил, аби Ви знали, син чи донька - в безпеці.
Правило перше: вивчіть разом з дитиною її прізвище ім’я та по-батькові. Нехай Ваші син та донька знають свою домашню адресу та номер телефону когось із батьків. Це потрібно для того, аби у випадку, коли дитина загубилась, її якнайшвидше було знайдено.
Правило друге: змоделюйте із своїм малюком ситуацію, коли він загубиться. Якими мають бути дії дитини? Не плакати, нікуди не тікати, не ховатись – таким чином Ви зможете швидко знайти малюка, повернувшись по маршруту, якому ви рухались разом.
Правило третє: нехай Ваша дитина ніколи сама не бере від чужих людей жодних цукерок, іграшок чи інших подарунків. Це правило дозволить бути спокійними, що до рук Вашої дитини не потрапить жодних заборонених речей.
Правило четверте: поясніть дітям ,що вони в жодному разі не повинні йти з чужими людьми у будь-яке місце. Навіть коли дорослий каже, що це батьки попросили або він дасть цукерку чи покаже милого котика. У свою чергу, організовуйте свій робочий час так, щоб, для прикладу, з дитсадка дитину забирали батьки чи рідні, а не Ваші колеги, при чому щораз нові, «за компанію» із своїм сином чи донькою.
Правило п’яте : поясніть дитині, що таке інтимні частини тіла і що людям їх демонструвати не можна, а дозволяти чужим їх торкатися – тим паче. У разі дотиків чужих людей до інтимних частин тіла, потрібно кричати, тікати, звати на допомогу.
Правило шосте: частіше питайте дитину, як пройшов її день. Пояснюйте ,що вона може Вам розповідати про все, повністю довіряючи. Слухайте її відповіді уважно, терпляче, з великою повагою, тоді маленький співрозмовник відкриється, а Ви будете в курсі того, що відбувається з малюком, коли Вас немає поряд.
Підсумуємо нашу розмову: попри надзвичайну важливість теми, своїми настановами не зробіть з дитини параноїка. Не залякуйте її нехорошими людьми, що так і хочуть завдати їй шкоди. Не приділяйте цьому занадто багато уваги, бо таким чином Ваші син чи донька не будуть почувати себе в безпеці. Будьте хорошими батьками, потурбуйтеся про безпеку своїх дітей!

Прес-служба Хмільницького міськрайонного суду