flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відсьогодні деяким категоріям правопорушників доведеться відбувати новий вид покарання

28 березня 2024, 09:20

Сьогодні набрав чинності Закон України про пробаційний нагляд.  Законом включено в систему кримінальних покарань нове покарання - пробаційний нагляд. Це основний вид покарання, що передбачає комплексний вплив на правопорушника без ізоляції від суспільства протягом 1-5 років. Законодавець зазначає, що такі зміни допоможуть ефективніше виправляти поведінку засуджених. Пробаційний нагляд може застосовуватися також до неповнолітніх.

Пробаційний нагляд –  це як «іспитовий строк», тільки окремий вид основного покарання. Відтепер у Кримінальному кодексі визначено кримінальні правопорушення, за вчинення яких можна застосувати такий вид покарання. Йдеться не про всі кримінальні правопорушення, а лише про певні категорії кримінальних проступків та нетяжких злочинів. Зокрема, це стосується правопорушень проти життя і здоров’я людини, власності, у сфері порушення трудових прав, у сфері обігу наркотичних речовин тощо.

На пробаційний нагляд переважно пропонується замінити кримінальне покарання у виді арешту у санкціях, що його передбачали (крім кримінальних правопорушень, вчинених військовослужбовцями).

Під час відбування покарання засуджений обов’язково повинен періодично з’являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти про зміну місця свого проживання, роботи або навчання, а також не зможе без дозволу виїжджати за межі України. А під час пробації з неповнолітніми будуть комунікувати професіонали, які працюють з агресією, психологічними проблемами.

На засудженого можуть бути покладені додаткові обов’язки, як-от проживати за вказаною у рішенні суду адресою, пройти курс лікування від алко,-наркозалежності або від тих захворювань, які становлять небезпеку людям тощо. Залежно від обставин справи, суд також може додатково зобов’язати засудженого використовувати електронний засіб нагляду і контролю на строк від 1 місяця до 1 року.

Якщо ж засуджений відмовиться виконувати встановлені судом обов’язки під час пробаційного нагляду, йому зможуть обмежити волю на строк до трьох років. Пробаційний нагляд також не зможе бути призначений особам, які під час відбування цього виду покарання вчинили кримінальне правопорушення.

Пресслужба суду.