flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Припинення домашнього насильства: термінові та обмежувальні приписи

04 грудня 2023, 08:46

Ми продовжуємо серію  матеріалів щодо найбільш поширених проблем, пов’язаних з насильством, які розглядаються в суді. У першій публікації Хмільницький міськрайонний суд акцентував увагу на формах сімейного насильства і кого від кривдників захищає Закон. Сьогодні розглянемо спеціальні заходи щодо протидії домашньому насильству, які передбачені законодавством України, і розповімо, хто має право їх виносити.

Якщо особа страждає від домашнього насильства, в першу чергу вона може звернутися до правоохоронних органів. Співробітники поліції за спеціальною методикою оцінюють ризики для життя постраждалої особи чи інших осіб, особливо дітей, які, будучи свідками насильства щодо іншої особи, теж можуть бути постраждалими.

Поліцейські можуть одразу на місці події виписати терміновий заборонний припис, який починає діяти негайно і чинний терміном до 10 діб. Він може містити заборону кривднику проживати  в одному приміщенні та/або спілкуватися з постраждалою особою. За невиконання такого припису передбачена відповідальність на підставі ст. 173-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, про яку ми вже писали у попередньому матеріалі.

Якщо ж звернутися до суду, то обмежувальний припис стосовно кривдника виноситься вже на строк від 1 до 6 місяців. Це захід, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи, та полягає у:

забороні перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою (крім випадків, коли кривдником є особа віком до 18 років);

усуненні перешкод в користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи;

обмеженні спілкування з постраждалою дитиною;

забороні наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою;

забороні особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває в місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею;

забороні вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб.  

Звертатися до суду із заявою щодо видачі обмежувального припису стосовно кривдника мають право постраждалі або їх представники, а якщо насильство було відносно дітей – батьки або інші законні представники дитини (дідусь/бабуся, повнолітній брат або сестра), мачуха або вітчим, а також орган опіки або піклування. В разі вчинення насильства стосовно недієздатної особи заяву має право написати опікун, або орган опіки та піклування.

Справа про видачу обмежувального припису розглядається протягом 72 годин після надходження заяви до суду. Варто зазначити, що витрати при зверненні особи до суду щодо видачі обмежувального припису не сплачуються.

Хмільницький міськрайонний суд неодноразово ухвалював рішення про видачу обмежувального припису щодо кривдників. Наприклад, у одній зі справ до суду звернулася літня жінка, яку регулярно напідпитку ображав і виганяв з дому її син. Хоча на чоловіка неодноразово накладали адміністративні стягнення, висновків для себе він не зробив. Тож, врахувавши деталі справи та заслухавши всіх учасників, суд вирішив повністю задовольнити заяву потерпілої. Суд на 6 місяців заборонив сину відвідувати, чи навіть наближатися до місця проживання матері. Також кривднику на вимогу матері заборонили розшукувати, переслідувати та в будь-який спосіб спілкуватися з нею, вести листування, телефонні переговори.

Завдяки рішенням суду постраждалі від домашнього насильства можуть почуватися в безпеці.

Пресслужба суду.