flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи зобов’язані батьки утримувати повнолітніх дітей, які продовжують навчатися? Відповідаємо на запитання

15 листопада 2023, 15:56

Згідно з частиною другою статті 27 Конвенції Організації Об’єднаних Націй про права дитини батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до статті 199 Сімейного кодексу України, якщо повнолітня дочка, син продовжують навчання і у зв’язку із цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов’язані утримувати їх до досягнення 23 років, за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.

До речі, аліменти на утримання повнолітніх дочки, сина можуть виплачуватись у добровільному або судовому порядку.

У нашому суді розглядається багато справ, коли стягуються аліменти на повнолітню дитину, яка продовжує навчання. Той з батьків, з ким проживає дитина, дійсно має право подавати заяву в суд на отримання таких аліментів. І, більше того, подавати до суду на отримання аліментів від своїх батьків має право й повнолітня дитина.

Брати участь у матеріальних витратах зобов’язані обоє з батьків незалежно від того, з ким із них проживає дитина.

Варто зауважити, що мінімальний та максимальний розмір аліментів на повнолітню дитину законом не встановлений. Тому, наприклад, мінімальний розмір аліментів може бути навіть нижчим, ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину від 6 до 18 років.

Однак при визначенні розміру матеріальної допомоги суд обов’язково враховує актуальну і дійсну потребу дитини в наданні їй матеріальної допомоги, вартість навчання, підручників та проїзду до навчального закладу, вартість проживання у гуртожитку або орендованій квартирі за місцем знаходження навчального закладу, а також стан здоров’я платника аліментів, його матеріальний та сімейний стан та інші обставини, що мають значення.  

Суд може звільнити від обов’язку батьків утримувати дитину, якщо дохід дитини набагато перевищує дохід кожного з них і повністю забезпечує потреби дитини. Також право на утримання припиняється в разі досягнення дітьми 23 років, припинення навчання або відрахування повнолітньої дитини з навчального закладу.

Пресслужба суду.