flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Новели Електронного суду: що зміниться для громадян?

20 жовтня 2023, 16:12

Як відомо, уже з 18 жовтня для участі в цивільних та адміністративних справах окремі категорії учасників повинні мати свої електронні кабінети в так званому «Електронному суді» (ЄСІТС). Хмільницький міськрайонний суд заздалегідь інформував громадян про такі нововведення, але зараз нас запитують - а що ж далі? Чи буде працювати суд чи ми переходимо в онлайн? Чи усім необхідно зареєструватися в електронному кабінеті? Що робити, якщо його немає? Які наслідки чекають на тих, хто не зареєструється? Тож відповідаємо на найбільш поширені запитання.

Чи усім особам в обов’язковому порядку потрібно мати електронний кабінет з 18 жовтня?

- Ні. Для учасників цивільних та адміністративних справ з 18 жовтня електронний кабінет повинні обов’язково мати юридичні особи публічного права (тобто утворені на підставі рішення органу державної влади чи місцевого самоврядування), адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, державні органи, органи місцевого самоврядування. Приватні юридичні особи повинні зареєструватися до 20 лютого 2024 року. Всі інші особи (зокрема і громадяни) реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Якщо учасник судового процесу не зареєструвався в електронному кабінеті, що тоді?

-  Отримавши позовну заяву, суд має встановити:  чи особа, яка її подала,  зобов’язана зареєструвати електронний кабінет. Якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зробила цього, суд може постановити ухвалу про залишення позовної заяви без руху, навіть якщо інтереси відповідної  особи представляє адвокат. Якщо електронний кабінет не обовʼязковий - діє загальний порядок звернення до суду.

Чи продовжує Хмільницький міськрайонний суд розглядати справу в судовому засіданні після звернення через електронний кабінет?

- Звичайно, адже у період воєнного стану повноваження судів не можуть бути припинені, а скорочення чи прискорення будь-яких форм судочинства забороняється. Суд продовжує працювати згідно з встановленим графіком і далі розглядає справи.

- Чи можна після 18 жовтня зареєструвати електронний кабінет?

-Так, детальну покрокову інструкцію ми залишаємо за посиланням.

Пресслужба суду.