flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Громадяни зможуть сплатити штраф і судовий збір у мобільному додатку «Дія»

18 жовтня 2023, 16:44

Звертаємо увагу громадян про те, що завершено розробку сервісу сплати в мобільному додатку порталу «Дія» штрафу та судового збору за постановою у справі про адміністративне правопорушення. У жовтні сервіс працює у тестовому режимі.

Після завершення бета-тестування сервісу послуга з оплати штрафу і судового збору в справі про адміністративне правопорушення буде доступна для всіх користувачів.

Таким чином працівникам суду не потрібно додатково повідомляти реквізити для сплати штрафу, судового збору і вимагати від громадян паперову квитанцію про сплату, оскільки відповідні реквізити автоматично генеруються системою, а дані про сплату штрафу, судового збору користувачем в за стосунку «Дія» автоматично передаються до автоматизованої системи документообігу суду (АСДС).

Також варто нагадати, що обов‘язковою є наявність ідентифікаційних даних особи в обліково-статистичній картці АСДС на всі судові справи та матеріали під час їх реєстрації або реєстрації будь-якого процесуального документа у справі.

Ідентифікаційними даними є:

  • Для юридичних осіб – ідентифікаційний код юридичної особи (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України, - код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України);
  • Для фізичних осіб-підприємців – реєстраційний номер облікової картки платника податків, для адвокатів – номер та дата видачі свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю;
  • Для фізичних осіб – унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (УНЗР), реєстраційний номер облікової картки платника податків або номер і серія паспорта (РНОКПП). Для фізичних осіб – громадян України номер і серія паспорта є ідентифікаційними даними виключно за відсутності у такої фізичної особи РНОКПП або УНЗР.

Щоб скористатись сервісом та оплатити у мобільному додатку Дія штраф або судовий збір за постановою у справі про адміністративне правопорушення, необхідно перейти до розділу «Послуги», вибрати вкладку «Судові справи» та обрати судову справу, за якою встановлено штраф (Послуги - Судові справи) або перейти до розділу «Послуги», вибрати вкладку «Штрафи» і ввійти в «Судові штрафи» (Послуги – Штрафи – Судові штрафи).

Якщо за судовою справою необхідно сплатити штраф, ви побачите про це відмітку на картці штрафу.  

Пресслужба суду.