flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашнє насильство як кримінальне правопорушення

08 грудня 2023, 09:02

Сьогодні завершуємо знайомити вас із поняттям домашнього насильства в сім’ї.  Завершальний матеріал в рамках Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» стосується найсуворіших покарань у даній категорії справ - рішень суду, які виносяться згідно з Кримінальним кодексом України.

Статтею 126-1 Кримінального Кодексу України передбачена відповідальність за умисне систематичне вчинення фізичного, психологічного або економічного насильства щодо особи, з якими винний перебуває чи перебував у сімейних або близьких відносинах, що призводить до фізичних або психологічних страждань, розладів здоров’я, втрати працездатності, емоційної залежності або погіршення якості життя потерпілої особи. Таке порушення карається громадськими роботами, арештом, обмеженням волі на строк до п’яти років, або навіть позбавленням волі на строк до двох років.

Такі рішення у судовій практиці – не рідкість. Зокрема, Хмільницьким міськрайонним судом розглянуто кримінальне провадження стосовно чоловіка, який систематично в стані алкогольного сп’яніння вчиняв домашнє насильство психологічного та фізичного характеру щодо співмешканки, з якою він не перебував у зареєстрованому шлюбі. Він безпричинно виражався нецензурною лайкою та погрожував їй фізичною розправою, що призвело до невпевненості потерпілої та побоювання за свою безпеку, тим самим заподіяв їй психологічних страждань, емоційної залежності та погіршення якості життя.

Враховуючи всі обставини справи, суд визнав кривдника винуватим і призначив йому покарання у виді громадських робіт на строк двісті сорок годин, а також дійшов висновку про застосування обмежувального заходу у виді направлення для проходження «програми для кривдників».

Що це за програма? Відповідаємо. Це державна програма, яку можна застосовувати як в межах притягнення кривдника до адміністративної відповідальності, так і в межах притягнення особи до кримінальної відповідальності за злочин, пов’язаний з домашнім насильством. Це комплекс заходів, спрямований на зміну насильницької поведінки кривдника, формування у нього неагресивної психологічної моделі поведінки у приватних стосунках, відповідального ставлення до своїх вчинків та їх наслідків, зокрема до виховання дітей, викорінення дискримінаційних уявлень про соціальні ролі жінок і чоловіків.

Домашнє насильство – це не привід терпіти. І постраждалі від сімейного насилля можуть розраховувати на судовий захист.

Пресслужба суду.