flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Домашнє насильство: розглядаємо найпоширеніші випадки

27 листопада 2023, 13:43

Щорічно з 25 листопада до 10 грудня проводиться Міжнародна кампанія «16 днів активних дій проти насильства» з метою привернення уваги до проблем подолання насильства в сім’ях, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми та захисту прав уразливих категорій населення.

Хмільницький міськрайонний суд підготував серію  матеріалів щодо найбільш поширених проблем, пов’язаних з насильством, які розглядаються в суді. І перший матеріал ми присвячуємо питанню домашнього насильства.

25 листопада у світі відзначається Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. Верховна Рада України ратифікувала так звану Стамбульську конвенцію (Конвенцію про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству і боротьбу із цими явищами), яка з 01.11.2022 року набрала чинності в Україні. І хоча від домашнього насильства страждають і жінки, і чоловіки, статистика вказує, що саме жінки стають потерпілими найчастіше.

Домашнє насильство – одна з найпоширеніших форм порушення прав людини, яка в Україні передбачає як адміністративне, так і кримінальне покарання. Раніше потерпілі не завжди повідомляли про сімейно-побутові конфлікти, вважаючи їх особистими проблемами.

Також не всі знають, що домашнє насильство може бути не лише фізичним. Досить часто особи, яких притягають до відповідальності, свої вчинки пояснюють таким чином: «А я ж нікого не бив (била)…». Проте «не бив(ла)» не означає, що за інші дії не буде жодної відповідальності. Тож варто знати, що до форм сімейного насилля Закон відносить не лише фізичні дії. Кривдники можуть вчиняти на потерпілих психологічний тиск та економічні утиски, зокрема:

- образи;

- залякування;

- заборону спілкуватися з рідними;

- заборону працювати чи навчатися;

- позбавлення або й погроза позбавлення житла, їжі або одягу;

- позбавлення іншого майна, коштів чи документів або можливості користуватися ними;

- залишення без догляду чи піклування;

- перешкоджання в отриманні необхідних послуг з лікування чи реабілітації;

- примушування до праці та інші правопорушення.

Однак на сьогодні існує ефективний захист. У Хмільницькому міськрайонному суді розгляд подібних справ відбувається досить часто, іноді доходить до 5-10 судових слухань на день. Згідно Закону кривдника можна притягнути до адміністративної відповідальності. Так, відповідно до статті 173-2 КУпАП за   умисне вчинення будь-яких діянь (дій або бездіяльності) фізичного, психологічного чи економічного характеру (застосування насильства, що не спричинило тілесних ушкоджень) передбачається накладення штрафу, громадські роботи або адміністративний арешт, а в разі вчинення порушення повторно відповідальність посилюється. Про кримінальне покарання ми розповімо згодом.

Важливим є і те, що дія законодавства про запобігання та протидію домашньому насильству не залежить лише від факту спільного проживання чи зареєстрованого шлюбу. Закон захищає і колишнє подружжя, наречених, осіб, які мають спільних дітей, його дія поширюється на батьків та дітей, бабусь/дідусів та онуків, вітчимів (мачухи) та пасинків (падчерки), рідних братів та сестер, прийомних батьків та дітей,  інших родичів та осіб, які пов’язані спільним побутом, мають взаємні права й обов’язки, за умови спільного проживання.

Пресслужба суду.