flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чому не потрібно давати «хабар»?

08 серпня 2022, 09:02

З 2013 року в українському законодавстві термін «хабар» був замінений на чіткіше і ширше поняття «неправомірна вигода» (це не лише гроші, а і будь-які інші матеріальні або немайнові блага).

    Існує помилка, що якщо намагатися «вирішити питання» зі службовою особою віддячивши їй неправомірною вигодою – це краще, чим відповісти по закону.


Судова історія: 15 липня працівники патрульної поліції відповідно до графіка здійснювали патрулювання у селі Журавне Хмільницького району. Під час патрулювання за порушення правил дорожнього руху був зупинений 46 річний водій мінітрактора. У чоловіка було виявлено ознаки алкогольного сп’яніння. Пройти медичний огляд, показати документи на володіння транспортним засобом та посвідчення водія - відмовився. Натомість з метою уникнення покарання, чоловік запропонував неправомірну вигоду службовим особам, у розмірі 10 000 тисяч гривень. Працівники поліції попередили водія про наслідки цього вчинку, однак, чоловік не звертав увагу на попередження та продовжував пропонувати кошти.
 Дії особи були кваліфіковані за ч. 1 ст. 369 КК України (пропозиції службовій особі надати їй неправомірну вигоду), що є значно серйознішим чим адміністративні правопорушення які він вчинив зокрема, ст. 130 КУпАП (водіння транспортного засобу в стані алкогольного сп’яніння).

Вироком суду було затверджено угоду про визнання винуватості, якою порушника визнано винуватим у вчиненні вказаного кримінального правопорушення та визначено покарання - штраф в сумі 17 000 гривень з конфіскацією 10 000 грн (неправомірної вигоди) у власність держави.
Вирок суду не набрав законної сили.

Пресслужба