flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Покарання злочинця має на меті і його виправлення

04 серпня 2022, 10:01
Іноді такої мети можливо досягти достроково. В цьому випадку закон передбачає умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.
До Хмільницького міськрайонного суду надійшло подання органу пробації про умовно-дострокове звільнення від відбування покарання чоловіка, який вчинив тяжкий злочин, передбачений ч. 2 ст. 286 КК України (порушення правил експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть потерпілого або заподіяли тяжке тілесне ушкодження). Він у 2020 році був засуджений до трьох з половиною років позбавлення волі. Однак частину строку у травні 2021 року суд замінив йому на більш м'яке покарання - виправні роботи, і чоловік повернувся до громади.
За час виправних робіт засуджений зарекомендував себе як ввічливий і трудолюбивий, користувався авторитетом в колективі, скарг на нього не надходило. Також з його заробітної плати в дохід держави відраховано понад 30 тис. гривень.
За місцем роботи чоловік нагороджувався грамотою та подякою від керівництва за сумлінну працю. Тому трудовий колектив підприємства подав клопотання про його умовно-дострокове звільнення.
Орган пробації в порядку заохочення за сумлінну поведінку вирішив звернутися до суду з поданням про УДЗ.
Суд, заслухавши в судовому засіданні представника органу пробації, засудженого, його захисника, прокурора, визнав подання обгрунтованим, а докази виправлення засудженого - достатніми, і звільнив його від покарання умовно-достроково. Однак суд роз'яснив, що таке звільнення не скасовує всіх обтяжень для засудженого.
Наразі, ухвала ще не набрала законної сили.

Пресслужба